Peste 10.000 de turiști români riscă să piardă banii de vacanță din cauza schimbării structurii anului școlar

Peste 10.000 de turiști români riscă să piardă banii de vacanță din cauza schimbării structurii anului școlar
Publicat: 11/09/2015, 17:28

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, iar agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015-2016, conform fostei programe școlare.

Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking, a anunțat Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat.

Lucia Morariu, prim-vicepreședinte ANAT, a declarat, pentru MEDIAFAX, că asociația a făcut o estimare de 600 de euro în medie de persoană pentru un sejur, pentru care fiecare turist a plătit un avans de 200 de euro, iar cele 10.000 de sejururi au fost deja contractate. Astfel, turiștii care au achitat avans pentru vacanțe ar urma să piardă în total aproximativ două milioane de euro.

Reprezentanții asociației spun că săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de către Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce deservicii atât agențiilor de turism, cât și hotelierilor.

„Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism, pentru că perioadele de vacanțe sunt extrem de importante pentru toți care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015-2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Oficialii ANAT spun că lispa de comunicare cu asociațiile din turism denotă lipsa de interes a autorităților pentru susținerea turismului românesc.

„Cu alte cuvinte, nu vor pierde bani doar turoperatorii, ci și clienții lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc că plece în vacanța de iarnă, la schi, cu copiii, și nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?”, spune Lucia Morariu, prim-vicepreședinte ANAT.

Parteneriatele cu hotelierii români și străini și realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015-2016 sunt efectuate cu un an înainte, „tocmai pentru a putea oferi turiștilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziționarea de vacanțe prin early booking, la prețuri avantajoase”.

Conducerea ANAT precizează că prelungierea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice.

„Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Mai mult, terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie”, spune Aurelian Marin.

Potrivit unui ordin al Ministrului Educației, publicat joi în Monitorul Oficial, noul an școlar începe luni și cuprinde o vacanță de iarnă de trei săptămâni în loc de două și una de vară care se încheie pe 11 septembrie, astfel că anul școlar 2016-2017 nu va începe cu o săptămână mai devreme, așa cum solicitase Consiliul Național al Elevilor și cum prevedea structura anterioară.

Structura anului școlar 2015 – 2016, stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru, a fost modificată pe 31 august, printr-un nou ordin, publicat joi în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, elevii vor avea vacanța de iarnă între 19 decembrie și 10 ianuarie, și nu până la 3 ianuarie, cum prevedea structura aprobată anterior. O altă diferență este aceea că vacanța de vară nu se mai termină pe 4 septembrie, pentru ca anul școlar 2015 – 2016 să înceapă cu o săptămână mai devreme, ci pe 11 septembrie.

Prima vacanță va fi în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, pentru clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar. Vacanța de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanța intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie și se va încheia duminică 14 februarie.

Semestrul al doilea începe în 15 februarie și se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie – 3 mai 2016 fiind programată vacanța de primăvară. Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanța de vară, anul școlar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Românii trebuie să raporteze. Statul vrea să știe tot
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×